I když se snažíte přát všem každý den jen to dobré, jsou dny, kdy se sluší popřát to nejlepší. Na Nový rok, na narozeniny a ve svátek. A právě svátek je tím dnem, který snadno mohou využít i e-shopyjméno zákazníka totiž vždycky víte díky objednávce. Tak proč přání k svátku nevyužít jako součást strategie budování vztahu se zákazníkem?

S křestním jménem v e-mailingu pracujeme v rámci oslovení. V dnešní době už není problém, aby toto oslovení bylo v pátém pádě a vše tak bylo „češtinsky“ správně. Díky samotnému jménu zjistíte dva údaje – pohlaví kontaktu, což můžete využít k další segmentaci dle genderu, a právě den, kdy daný zákazník slaví svátek.

Že ne každé jméno má v českém kalendáři své zastoupení? Z dat našich klientů vyplývá, že takových jmen stále není úplně mnoho. Ale i s tím je možné pracovat! Třeba tak, jako Knihy Dobrovský, kteří ve své automatizaci posílají 1x ročně přání všem, kterým klasická svátková automatizace neodešla právě kvůli tomu, že je jejich jméno nestandardní nebo na český kalendář příliš exotické.

Co darovat?

Může se jednat o čisté přání. Ale vzhledem k tomu, že dárky má rád každý a vy navíc chcete podpořit prodeje, má smysl posílat nějakou incentivu.

  • slevu ve fixní hodnotě (poukaz na slevu 100 Kč)
  • slevu na nákup v %
  • dopravu zdarma
  • dárek k nákupu
  • bodový přípis

Kdy posílat?

Svátková kampaň se nejčastěji spouští přímo v den svátku a odesílá se v ranních hodinách.

Je možné však také přát třeba 7 dní dopředu se sdělením „Udělejte si radost, když už budete mít ten svátek…“. Podle typu vašeho byznysu můžete pracovat i se jménem dalších rodinných příslušníků, zejména dětí. Pak by svátková kampaň odcházela právě dopředu, aby dárek stihl do daného data dorazit.

Můžete pracovat i s vícekrokovým scénářem, který připomíná, že brzy končí platnost zaslané pobídky. V tomto případě je třeba myslet na to, že pobídka nesmí být jednodenní. Kdybyste zákazníka v podvečer jeho svátku uháněli, že má ještě 4 hodiny na to, aby slevu uplatnil, asi by vám nepoděkoval. A místo kýženého budování dobrého vztahu by přišel spíš rozchod.


Další články ze série Retence & reaktivace

Připravili jsme pro vás sérii článků, které posunou váš retenční marketing na novou úroveň


Zaujala vás kampaň pro svátek zákazníka? Rádi vám ji představíme, stačí napsat na obchod@targito.com nebo využít kontaktní formulář níže. Ozveme se zpět jak jen to bude možné.