Některé z vašich kontaktů jsou aktivní (snad většina) a některé jsou neaktivní. Průběžným úkolem e-mailingového specialisty by mělo být čištění databáze od kontaktů, které už jsou tak dlouho neaktivní, až je můžeme prohlásit za „mrtvé“. Než je však pošleme na onen kontakt list, měli bychom jim dát poslední šanci, respektive několik. A právě této snaze se říká reaktivace.

Reaktivace kontaktů může mít několik strategií. Záleží na tom, která z nich je vaší značce bližší. Postupně však můžete otestovat všechny a zjistit, co na vaše spící kontakty zabírá nejlépe. Cílem nemusí být přímo nákup, může stačit interakce s newsletterem, aby se ověřilo, že je schránka stále funkční

Brandová strategie

Pokud s vámi rezonuje budování dobrého vztahu se zákazníkem pomocí signifikantních atributů vaší značky, jedinečného tone of voice a zajímavého obsahu, pak na to můžete jít postupně. Začít z lehka a přidávat na důrazu / pobídce.

  1. Chybíte nám, máme pro vás spoustu zajímavostí
  2. Chybíte nám, tady je sleva na nějakou z našich novinek
  3. Brzy vyprší vaše sleva
  4. Víte jako první – začíná výprodej
  5. Jen pro vás – doprava zdarma
  6. Připomínáme dopravu zdarma
  7. Nový nákupní rádce jen pro vás
  8. 100 Kč sleva a doprava zdarma k tomu

Strategie všechno nebo nic

Pokud si naopak říkáte, že teď už o tolik nejde, protože zákazník je pravděpodobně z vašeho dosahu, můžete zkusit hrát vabank. Povolte uzdu kontaktní politice a odešlete na něj tolik e-mailů, kolik dává smysl. Třeba mezi nimi bude takové téma / pobídka, která ho přiměje vašim zprávám věnovat pozornost.

Je třeba si říct, kam až to necháte zajít. Jak dlouhá by měla být reaktivační sekvence, než zákazníka prohlásíte za „mrtvého“ a z databáze ho odstraníte. Konec nesmí být v nedohlednu, protože pak byste nikdy nedosáhli svého – čisté aktivní databáze. A to by mělo nakonec vliv na vaši doručitelnost…

Segmentovaná reaktivace

I u kontaktů, které jsou neaktivní, může mít smysl dělat segmentaci. Někteří mohli být dlouhodobě loajální a dělat velké obraty, jiní mohli po delší čas s radostí otevírat vaše zprávy a další možná nakoupili jednou a víckrát jste o nich neslyšeli. Jen z tohoto výčtu je patrné, že každou skupinu bude (ne)zajímat jiná pobídka.

Pokud prodáváte luxusní zboží, nemusí být pro vás e-mailové reaktivace tou jedinou možnou cestou. Co třeba zaslání fyzické poukázky na doručovací adresu zákazníka? Nebo třeba telefonát s milou kolegyní ze zákaznické podpory, která by mohla zjistit, jestli náhodou váš vztah neohrozila nějaká chyba na vaší straně.

V případě, že jste měli věrné čtenáře, kteří nyní váš e-mailing neotevírají, možná je na místě zjistit proč. Mohlo by třeba stačit, že jim budete maily posílat s menší frekvencí a jen s výtahem toho nejzajímavějšího. Nebo se zaměříte jen na jedno jediné téma. To vše lze ovlivnit pomocí nastavení preferenčního centra. Jen je potřeba se zeptat a zjistit odpověď.


Další články ze série Retence & reaktivace

Připravili jsme pro vás sérii článků, které posunou váš retenční marketing na novou úroveň.


Zajímaly by vás reaktivační strategie? Rádi vám je představíme, stačí napsat na obchod@targito.com nebo využít kontaktní formulář níže. Ozveme se zpět jak jen to bude možné.