Zatímco svátek se většinou odbude přáním, narozeniny nebo výročí si už říkají o oslavu.

Technicky jednodušší je slavit se zákazníkem výročí. Může se jednat o výročí prvního nákupu, zapsání do věrnostního programu nebo třeba výročí pořízení nějakého produktu (např. slavíte 2 roky s vaší pohovkou). Takové sdělení doporučujeme posílat ve chvíli, kdy víte, že ve vašem nákupním procesu nic nedrhne a produkty, které prodáváte, jsou bezproblémové. To má potenciál vzbudit pozitivní emoce.

U narozenin je potřeba konkrétní datum vědět přímo od klienta. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi osobní údaj, je vhodné vysvětlit, proč ho žádáte. Může to být jednoduchá větička ve formuláři „Ať vám můžeme popřát“ nebo „Ať vám můžeme poslat dárek“. Mělo by být jasné, že benefit z toho bude mít člověk a ne jenom vy díky bližšímu demografickému poznání svých zákazníků.

Co darovat?

Může se jednat o čisté přání, ale dárek ve formě „něčeho zdarma“ potěší víc. Pokud využíváte i svátkovou kampaň, dejte si pozor, aby pobídky nebyly totožené. To by mohlo budit dojem, že všechno berete „jak přes kopírák“

  • slevu ve fixní hodnotě (poukaz na slevu 100 Kč)
  • slevu na nákup v %
  • dopravu zdarma
  • dárek k nákupu
  • bodový přípis

Kdy posílat?

I když jsou narozeniny jen jeden den v roce, můžete s nimi pracovat v delším časovém horizontu. „Blíží se tvoje narozeniny, udělej si radost“ může být zajímavá pobídka jak pro samotného oslavence, tak pro jeho blízké, protože se může stát dobrou odpovědí na otázku „Co chceš k narozeninám?“

V takovém případě doporučujeme prvotní e-mail zaslat 7 dní před narozeninami a v den oslav poslat reminder ve stylu „Všechno nejlepší! Tvůj dárek platí ještě xx, takže jestli dneska dostaneš obálku, můžeš si vybrat něco podle svého gusta“.

Pokud vaše e-shopové řešení pracuje s wishlistem, je dobré ho doplnit o možnost sdílení seznamu. Pak můžete vytvořit narozeninovou automatizaci, která např. měsíc před „oním dnem“ pošle upozornění „Blíží se vaše narozeniny. Jestli chcete mít jistotu, že dárky budou podle vašeho gusta, můžete nasdílet svůj wishlist. A maminka, partner ani kamarádi si už nemusí lámat hlavu, čím vám udělají radost.


Další články ze série Retence & reaktivace

Připravili jsme pro vás sérii článků, které posunou váš retenční marketing na novou úroveň


Chcete zákazníkům přát v jejich významné dny? Rádi vám představíme možnosti kampaně Narozeniny/výročí, stačí napsat na obchod@targito.com nebo využít kontaktní formulář níže. Ozveme se zpět jak jen to bude možné.