Pokud máte chuť na kvalitní marketingové akce, pak zamiřte na ty, které vznikají pod taktovkou agentury Taste. Konec ledna je rezervovaný pro E-mail Restart, „konferenci plnou praktických návodů a reálných ukázek, jak v roce 2024 „restartovat“ váš e-mail marketing“. Tam jsme nemohli chybět! Ani jako posluchači, ani jako přednášející.

Jan Baštýř & Jarda Kaucký (ZOOT)

Náš Honza stanul na pódiu pod barvami ZOOTu, našeho dlouhodobého milého klienta. Rozpovídal se o tom, jak avataři, datové persony zákazníků, pomáhají ZOOTu držet směr v prioritizaci automatizací, kterým se má tým věnovat. Nenechte se zmást, to, že se e-shop zdá být veliký svoji nabídkou a komunikací nemusí znamenat, že v jeho marketingovém oddělení sedí desítky lidí. Proto je i pro ZOOT klíčové se rozvíjet nejprve tam, kde je největší prodejní potenciál. Díky Avatarům ZOOT ví, pro koho má chystat komunikaci přednostně.

Kromě Avatarů je ZOOTu k ruce i Targito AI asistent. Ten vytvoří e-mail doslova na pár kliků. Od tématu, přes produkty až k textaci. Jako zadání mu stačí vědět jen kdy a na koho by měl e-mail odejít.

Chcete se podívat na detaily? Stáhněte si představení projektu, se kterým jsme se hlásili na IEA 2023. Spoiler: oba projekty se umístily na bronzové příčce.


Co dalšího nás na Email Restartu zaujalo?

Podle Petra Miklíka praxe retenčního marketingu Grizly.cz ukazuje, že ačkoliv má akční mailing vysoký prodejní potenciál, tak je pro značku důležité takové zprávy střídat s obsahovými e-maily, které prezentují hodnoty, na kterých značka stojí. To potvrzuje i Ondřej Kužílek z agentury Webscale, který ve své přednášce apeloval ať značky nemyslí krátkozrace. Výkon je sice fajn, ale bez kontinuálního budování brandu zákazníkům o značce neříká zhola nic. A jak pak může taková komunikace budovat dlouhodobý vztah?

Štěpánka Lebedová ze Seznam.cz doporučuje, abychom o e-mailu přemýšleli jako o dopisu. Snáz se nám pak budou chápat veškeré technické náležitosti, které má náš e-mail splňovat. Stejně jako klasická zásilka. Jen s tím rozdílem, že když si dáte záležet a dodržíte pravidla doručitelnosti, tak máte 99,9% pravděpodobnost, že bude do cílové schránky doručený. 🙂

Co v programu zaujalo projektovou manažerku Lucii Jančíkovou? „Mě osobně velmi zaujala přednáška Honzy Tichého, který krásně popsal chování automatizací. Že je potřeba nad automatizací přemýšlet a zamyslet se, zda vůbec dává smysl a ne strojově ji implementovat jen z toho důvodu, že to lze. Vypíchnul, že je potřeba vytvářet kohortové analýzy, stanovovat si krátkodobé metriky u dílčích automatizací, ale také i dlouhodobé metriky napříč všemi rozesílkami, které dotváří celek. To určitě budu dále doporučovat klientům,“ doplňuje Lucka, která se ke konferenci připojila online až ze Zlína.

Chcete-li tvořit obsah, který vaše zákazníky bude skutečně zajímat, je potřeba se s nimi bavit. Využít na to můžete čas, který vám ušetří automatizace, tak jako to dělá Adam Pýcha z Knihy Dobrovský. Jak tahle komunikace vypadá v praxi se můžete sami přesvědčit ve facebookové skupině Knižní závisláci, kterou Knihy Dobrovský vede.

I když se může zdát, že v knižním světě jsou lidé rozdělení na fanoušky žánrů a autorů, Adam varuje před tím, aby značka komunikovala až příliš segmentovaně. Klade si totiž zajímavou otázku. Pokud bude mít každá skupina zákazníků jinou komunikaci, budou vůbec všichni zákazníky stejné značky? Věří v to, že je potřeba, aby stále existovala komunikace, která míří plošně. Poté bude existovat nějaká zákaznická zkušenost, která všechny spojuje.

Adam dodává, že je potřeba nemyslet jenom na to, aby se v e-mailingu objevovaly dynamické produkty, ale také dynamický obsah, který daného zákazníka zajímá. Větší zapojení obsahových výstupů do e-mailingu je jeho plán pro rok 2024. Protože Knihy Dobrovský jsou náš milý klient, určitě budeme během roku informovat o tom, jak se nám obsah do automatizací podařilo integrovat.

Leitmotivem celého E-mail Restartu, stejně jako všech marketingových konferencí v poslední době, musela být bez diskuse umělá inteligence. Nějakým způsobem se k ní vymezoval každý z řečníků. Shoda panuje nad tím, že AI je potřeba adaptovat. Učit se ji v týmech využívat a čas, který nám ušetří, věnovat na úkoly, které umělá inteligence zpracovat nemůže. Zatím ji využíváme jako juniora, zejména na základní práci s obsahem. Velice pěkná myšlenka však padla v panelové diskusi – když budeme místo juniorů využívat AI, kde nám vzniknou noví senioři? To je otázka, na kterou nám musí odpovědět až praxe…

Kolega Tomáš Šilhánek vypichuje informace z přednášky advokátky Petry Stupkové: „Zaujala mě informace že AI generovaný obsah není vlastnictvím toho, kdo si ho nechá vygenerovat, protože vstup člověka je tam mnohem menší než u programu, který výsledný obsah generuje.“ To je určitě dobrá motivace k tomu, abychom i interně zapracovali na komplexitě našich promptů.

Nicméně stále jsou i takové značky, které se nebojí říct, že AI pro ně až takovým pomocníkem není. Mikuláš Všelicha z Kytary.cz přiznává, že na testech možností využití umělé inteligence strávili mnohem více času, než kolik by jim zabralo, kdyby obsah vytvořili vlastní rukou. Esence značky je pro ně zatím něco, co chtějí uchovat pod lidským dohledem. Přeci jen tým, který pro své produkty žije a má vizi, obsah sám vyprodukuje mnohem rychleji, než pokud by se snažil napromtovat AI.

Díky moc agentuře Taste za prima akci, těšíme se na další ročník!