Český e-shop s módou ZOOT neustále dokazuje, že chce být na vlně trendu nejen v produktech, které prodává, ale také v komunikaci. Proto jako první v České republice využil technologii, která umožňuje s pomocí generativní AI vytvořit kompletně celý newsletter. Slyšíte správně – kompletní. Od výběru produktů, přes tvorbu textů až po vygenerování grafiky. A ta technologie je naše!

“Ukažme si na něj! To je ten, kdo chce ušetřit na mzdových nákladech a proto pokoutně využívá nové technologie!,” řekli by škarohlídi. Ne, ZOOT využití AI rovnou přiznává. Ale druhým dechem zároveň dodává, že cílem nikdy nebylo zcela nahradit lidskou expertízu. Ale poukázat na možnosti, které se před markeťáky dnes otevírají v tom, jak na umělou inteligenci delegovat repetitivní úkony.

Máme radost, že naši klienti jsou tak progresivní, jako právě ZOOT. Neustále nás ponoukají k tomu, abychom posouvali hranice nemožného. Jak CTO Honza Baštýř přiznal na konferenci Send Summit 2023: “V roce 2019 jsem si myslel, že doba, kdy bude AI schopna vytvořit kompletní e-mail, je více než 5 let daleko. Mýlil jsem se.”

A za tu mýlku si může sám. Protože právě Honza a jeho tým připravili POC (proof of concept) kampaň pro ZOOT, ve které si generativní AI bere jako podklady data z Targita a ty pak přetváří do podoby newsletteru, který sama vyhodnotí, že by bylo v tuto chvíli nejlepší poslat na vybraný segment zákazníků.

Vznikly 3 varianty, ze kterých si klient vybral a záměrně bez dalšího zásahu poslal na svoji databázi. V reálném použití se však zatím počítá s tím, že AI vygeneruje pouze podklad. Nástroj uvolní specialistovi ruce z hlediska času, ale neznemožní mu podklad jakkoliv upravit. Protože zejména ve chvíli, kdy je komunikace značky natolik specifická, jako tomu je už léta právě u ZOOTu, je třeba si tzv. tone of voice pohlídat okem copywritera. I tak se však jedná o signifikantní časovou úsporu při přípravě průběžných akčních kampaní.

Jak dodává Jaroslav Kaucký, CMO ZOOT: “Úspora časové kapacity v rámci týmu pro nás byla jednou z hlavních motivací, proč jsme chtěli nástroj společně s Targitem vyvinout. Vstup na nové trhy, věrnostní program i vlastní mobilní aplikace jsou projekty, kterým se tým potřebuje věnovat intenzivně. Bez akčního mailingu fungovat nemůžeme, ale kroky v jeho tvorbě jsou natolik rutinní, že jsem hledal cestu, jak ušetřit čas specialistů, aby se místo toho mohli věnovat strategičtějším úkolům.”

Zajímá vás více o tom, jak ZOOT přemýšlí o své retenční strategii?
Vyzpovídali jsme Jardu Kauckého, který byl jedním z řečníků naší konference Send Summit 2023. >>

Koncept jsme ověřili, technologie vytvořila výsledky nad naše očekávání. Úspora času, kterou ZOOT pozoruje, je minimálně 2 hodiny na přípravě každé rozesílky. Prodejní výsledky jsou přitom srovnatelné. Nicméně jak dokazují ohlasy zákazníků, je v tuto chvíli stále potřeba, aby v procesu byli zapojeni specialisté – v případě ZOOTu zejména copywriter, který dodává textům nezaměnitelný hravý tón, kterým se značka tak proslavila. A přesně to byl cíl, který jsme s klientem sledovali.

Funkce Targito AI bude brzy k dispozici i dalším klientům. Naši specialisté neustále pracují na jejím dalším vylepšení. Jsme zvědaví, čím se budeme moci pochlubit příště!


🎯 Jste lační detailů? Více o technologii Targito AI se můžete dočíst v článku Targito AI v kostce >>

🎯 Chcete se dozvědět, jak by mohlo AI pomoci automatizovat i vaše kampaně? Rádi si na tohle téma popovídáme. Napište na obchod@targito.com, nebo využijte kontaktní formulář, a naši specialisté se brzy ozvou.