Začátek školního roku jsme odstartovali na E-mail date, setkání e-mailingových specialistů pod taktovkou agentury Taste. V letošním roce se akce ani nemohla týkat jiného tématu než umělé inteligence. O tom, jak AI už v tuto chvíli zasahuje, a dále zasahovat bude, do každodenního života e-mail markeťáků si povídali 3 odborníci – Lukáš Balek, Vojta Bulíř a náš CTO, Honza Baštýř.

Lukáš Balek

Průzkum Tastu ukázal, že AI v tuhle chvíli používáme zejména na tvorbu obsahu. Generativní AI pro nás tvoří obrázky i texty. S pomocí AI mizí bariéra, kterou často vnímáme v přípravě vícekrokových automatizací. Projekty stojí, protože na ně kreativci nemají čas. A tak můžeme využít generativní umělou inteligenci a obsah si nechat vytvořit. Nebo minimálně si od ní nechat vygenerovat nápady na to, jaká témata pro vaše scénáře zpracovat.

Vojta Bulíř

Vojta Bulíř vnímá AI jako něco, co bezpochyb změní náš svět. V tuhle chvíli si ale myslí, že bez lidí to (zatím) nejde. Verifikace člověkem oproti brand guides je stále nutná.

Potenciál je podle Vojty ukrytý v detailu jednotlivých scénářů. Platformy často vědí víc než klienti a někdy i než agentura, která má komunikaci v rukou. Při dotazu, kolik lidí využívá RFM analýzu, se rozhodně nezvedl les rukou. Proto Vojta poukázal na to, že všechna data již jsou právě v platformách. A přesto je většina úsilí soustředěna na získání klienta, jeho první nákup a na další retenci už není prostor.

AI sice klienty láká, ale její integrace do marketingových procesů je vyšší dívčí. A tak padla řečnická otázka: “Proč se pouštět do složitostí, když pořád nemáme plně ovládnutý ani základní nejvýkonnější automatizace?” Dnes už není možné brát jako validní připomínku, že na tvorbu obsahu není čas. Chce to generativní AI a mediora specialistu/copywritera, který bude výsledky dodané umělou inteligencí revidovat. Tímto způsobem pak můžete využít AI i k A/B testům, na které často čas nezbývá už vůbec.

Honza Baštýř

V Targito se AI nebojíme. Před prázdninami jsme pro ZOOT připravili AI asistenta, který je díky datům z platformy Targito schopný vygenerovat newsletter připravený k rozesílce. Včetně tématu, textů, obrázků, produktů, cen i CTA. Prostě tak, jako by ho od začátku chystal marketingový specialista. Targito AI stačí mu zadat datum odeslání a segment, na který chcete kampaň odeslat. Více o funkci jsme už představili v článku Představujeme novou funkci – Targito AI >>

Funkce je v provozu pár měsíců a klient si mne ruce. Na jedné rozesílce ušetří průměrně dvě hodiny práce marketingového týmu. Dvě hodiny, které může věnovat strategicky důležitějším aktivitám, než je běžná akční rozesílka. To je argument, který přesvědčil i další klienty k tomu, aby funkci začali využívat.
Co je na tom ale nejlepší, jsou výsledky viditelné ve standardních metrikách. Ty jsou totiž naprosto srovnatelné s běžnou, člověkem vytvořenou rozesílkou, která byla odeslaná na podobný segment.

“AI se nezhorší, bude se jenom lepšit. Je třeba si uvědomit, že v tuto chvíli jsme na začátku. A už teď je to dostatečné.” upozorňuje Honza. Pokud má vaše značka formální komunikaci, pak jsou chyby i v českém jazyce minimální. AI se zatím pere s hravou češtinou, jako je třeba copy výše zmíněného ZOOTu. Pokud nejste ale extra specifický byznys s vlastním tone of voice, určitě vám už dnes AI může kvalifikovaně pomoci.

Na závěr Honza připojil doporučení: “AI je potřeba nasměrovat a k tomu potřebujete data. Výhodou je, pokud už máte předpřipravené algoritmy / modely. GPT 4 je nutnost, výsledky s GPT-3.5 jsou mnohem horší. Open source modely v tuhle chvíli zatím nejsou pro tyto potřeby využitelné.”

Co jsme si z akce odnesli?

Ať už při networkingu v ruce bylo pivo, prosecco nebo nealko, všichni se shodli na tom, že kdo AI do teď ignoroval, jako další buzzword, už by dál ignorovat neměl. AI tu bude s námi stejně tak, jako třeba Canva. Jen je důležité citlivě komunikovat dovnitř týmu, jaké záměry za větším využitím umělé inteligence stojí. Pokud ji budou lidi vnímat jako nástroj a ne jako hrozbu, která jim má vzít práci, pak padnou bariéry v jejím aktivním začlenění do marketingových procesů. A to je cíl, který bychom měli sledovat.