Každý obchodník bez rozdílu chce prodávat víc. Určitě se shodneme, že nejlepší prodeje budeme mít ve chvíli, kdy budeme zákazníkovi doporučovat ty správné produkty. To platilo kdysi v kupeckých krámcích a platí to i dnes v high-tech eshopech. Ale na první dobrou je jasné, že ten kupec měl tenkrát nespornou výhodu – mohl se zákazníka ptát a na jeho odpovědi reagovat svojí nabídkou. Má e-shop nějakou možnost, jak tuhle konverzaci simulovat?

Má, modul cross-sell (neboli také xsell, upsell)! Tento modul se dívá do objednávek na to, které produkty se společně prodávaly či zobrazovaly, a na základě toho doporučuje produkty, které by si zákazníci mohli k již zakoupenému produktu dokoupit (např. mobil a obal na mobil), tj. výsledkem modulu cross-sell je to, že každý kontakt má ve sloupcích uložená ID produktů, která by ho mohla zajímat.

Jak to funguje?

V podstatě se tedy jedná o takovou online nápodobu dlouholeté znalosti a zkušenosti. Sami zákazníci systém naučí, které produkty je společně zajímají. Modul si pak jenom sahá pro informace, aby je mohl zobrazit dalším zákazníkům, u kterých se dá předpokládat podobná preference.

Varianty jsou dvě – společně nakupované a společně zobrazované:

  1. Společně nakupované – mají vyšší vypovídací hodnotu
  2. Společně zobrazované – je jich víc, protože navštívených produktů má váš eshop víc, než těch zakoupených.

Jak modul využít?

Cross-sell doporučujeme využívat jako základní princip doporučování zboží v kampaních.

Další využití může být třeba v kombinaci s odstupem x dnů od nákupu. Zákazník už má produkt doma a může začít zjišťovat, že by se mu k němu hodilo ještě to či ono.

Top doporučení
Důležité je nastavení a Xsell či Upsell může i zde skvěle fungovat s produktovým mixérem např. v kombinaci s oblíbenou kategorií nebo vlastním seznamem novinek či jiných štítků, které uživatel dostává do Targita.


Zakládáte si na tom, že poskytujete zákazníkům skvělý servis a vždy dobře doporučíte produkt? Dělejte to i ve svých e-mailových kampaních! Ozvěte se nám pomocí kontaktního formuláře nebo na e-mail obchod@targito.com a rádi něco doporučíme i my vám.