Máte výhodnou nabídku, zajímavý obsah, trendy grafiku a přesto vaše newslettery mají mnohem nižší open rate, než dříve? Možná jste trefili spam past. A věřte, v tomhle případě to rozhodně není trefa do černého.

Spam pasti jsou pro vaše rozesílky reálnou hrozbou. Martin Štěpaník, CEO Targito doplňuje: “V této oblasti je nejdůležitější prevence. Jakékoliv předcházení problému je lepší než následné zdlouhavé řešení s poskytovateli e-mailových schránek.” Proto pro vás chystáme seriál o doručitelnosti a reputaci rozesílek. V jeho prvním dílu se zaměříme právě na spam pasti a také nové funkcím Targito, které vám pomohou se jim vyhnout.

Co jsou to spam pasti?

Spam pasti jsou ochrana poskytovatelů e-mailových schránek proti hromadným spamovým rozesílkám. Snaží se tak své uživatele chránit před nabídkami viagry, zvětšení … akciového portfolia, nebo zprávou o nedávném skonu bohatého strýčka ze Zimbabwe.

Jedná se o e-mailové adresy, u kterých je známo, že nejsou aktivně používané člověkem. Pokud rozesílku odešlete na adresu spamové pasti, podle jejího typu může dojít ke snížení skóre vaší důvěryhodnosti, nebo přímo k blokaci vás jako odesílatele.

Jaké druhy spam pastí máme?

Pojmenování typů spam pastí se mohou lišit podle nástroje, který na jejich identifikaci využíváte. V Targitu pracujeme následující terminologií:

Pristine

Pristine spam past, někdy označovaná jako honeypot, je nejpřísněji hodnocenou pastí. Při jejím zásahu se vaše rozesílka přesune z Inboxu do složky Spam (např. Seznam.cz odesílá do Spamu už při zásahu jediné pristine pasti). Může však také dojít k celkové blokaci doručitelnosti. To znamená, že vaše sdělení se nemusí objevit ani ve složce Spam.

Pristine pasti byly primárně vytvořeny jako pasti a publikovány veřejně na webu. Nikdy se však k ničemu nemohly přihlásit, protože za nimi nestojí reálný uživatel. To znamená, že se do databáze mohly dostat jedině díky robotům nebo záměrnému kopírování adres.

Pokud máte takovou past ve své databázi, znamená to, že jste ke kontaktu nepřišli legální cestou (nebo vám někdo záměrně škodí). Je potřeba jednat okamžitě. Problematické však je to, že nikdy nevíte přesné znění dané adresy a tak ji nemůžete jednoduše z databáze odstranit.

Recycled

Pasti vzniklé z reálných a dříve aktivních schránek, které však jejich provozovatel zrušil a recykloval je jako spam past. Trefujete-li recycled past, značí to, že dostatečně nečistíte databázi od neaktivních kontaktů.

Mixed pasti

Typ objevující se v reportech, kde poskytovatel spam sítě nespecifikuje, o jaký typ se jedná. Je potřeba jim věnovat značnou pozornost, protože je šance, že se jedná o nebezpečnou pristine past.

Parked

Zaparkované pasti by neměly mít vliv na reputaci, nicméně jsou pro vás zdviženým prstem, protože ukazují na neaktuálnost vaší databáze.

Typo

Nejčastější past založená na překlepové doméně, která se ale tváří jako doména skutečného poskytovatele. Můžou se do databáze dostat díky lidské chybě, kdy zákazníci zadají adresu v objednávkovém procesu ve špatném formátu. Těmto pastem lze předcházet zlepšením procesu registrace (přes double opt-in nebo validátor adres).


Zajímavý rozhovor na téma Doručitelnosti nám poskytl na konferenci Send Summit David Finger, manažer Email.cz >>


Kde se spam pasti berou?

Spam pasti se do databáze dostanou nejčastěji díky automatickým robotům, kteří prochází weby a stahují veřejně uvedené adresy, nebo třeba záměrnou tvorbou překlepových variant (např. adresa@gmail.cz). Můžou se v databázi také objevit tak, že člověk vyplní záměrně chybnou adresu, např. nic@neposilat.cz a podobné vtípky. Tyto domény jsou často spam past domény. Cest je opravdu mnoho.

Pokud ke své databázi legálně získaných kontaktů připojíte seznam adres, který jste za účelem zvětšení databáze zakoupili, můžete téměř s jistotou počítat s tím, že jste si koupili i nemálo pastí. Další variantou je, že do databáze přidáte kontakty získané ručně, ať už vyhledáváním na webu nebo třeba offline sběrem kontaktů. Pokud e-mail neprošel double opt in procesem, můžete se dostat do maléru, protože tyto praktiky jsou navíc nelegální. V případě, že kontakt neprošel double opt in kvůli tomu, že je z objednávky, pak doporučujeme využít minimálně verifikaci pomocí Validátoru.

Pokud by vám konkurence chtěla uškodit, může toho dosáhnout právě tím, že do objednávek zadává neplatné adresy (nebo dokonce ty, o kterých je známo, že jsou pastní). V případě, že se před pastmi nechráníte, může tím velice efektivně zhoršit vaše skóre rozesílky. Co si o této praxi myslíme asi není třeba rozepisovat. Jediný způsob, jak se před takovou levotou ochránit, je právě v double opt in ověření kontaktu. Ideální je jít ještě o krok napřed a databázi rozšiřovat až o ty kontakty, u kterých máte potvrzeno, že svoji objednávku nejenom potvrdily, ale také zaplatily a převzaly.

Jak poznáte, že jste zasáhli spam past?

Zásah pasti poznáte v analytice dat o své rozesílce. Pokud váš nástroj ukazuje doručitelnost, je změna patrná na první pohled. V případě, že tomu tak není, může být dobrým indikátorem neobvyklý pokles OR u dané kampaně. I z toho důvodu je patrné, že je třeba data vyhodnocovat pravidelně nad každou rozesílkou, abyste měli možnost aktivně jednat a před příští kampaní svoji databázi pročistit.
Pokud jste se do analytiky podívali po delší době a v datech vidíte, že pokles je spíše postupný, pravděpodobně se ve vašich rozesílkách nakumulovalo více dílčích problémů, než že by šlo o aktuální zásah spam pasti.

Jak se spam pastem vyhnout?

Jak vyplývá z výše uvedeného, základem je pracovat pouze s kontakty, o kterých můžete s jistotou říct, že jsou vaše. Nicméně i v případě, že jste se nikdy ke kupčení s kontakty neuchýlili, může nastat problém. Pokud svoji databázi průběžně nečistíte a neaktualizujete ji do podoby pouze aktivních kontaktů, které s vašimi sděleními interagují, můžete trefit spam past vzniklou z kontaktu, který již není aktivní, ačkoliv dříve býval.

Co dělat, když spam past zasáhnete?

Při řešení nápravy záleží na tom, o jakého poskytovatele se jedná. Pokud trefíte přímo Seznam.cz pristine past, tak spadne celá rozesílka do spamu. Může se to zdát přísné, ale jelikož jsou to přímo jejich vlastní pasti, tak si jsou naprosto jistí, že je to oprávněné a e-mail nikam nedávali. Výhodou je, že Seznam.cz jedná velice otevřeně a snaží se věci řešit konstruktivně, takže pokud se jedná o omyl (např. jednorázová chyba zaměstnance), jsou ochotni s vámi mluvit a danou věc řešit.

Tzn. pokud dodržujete pravidla, není se u Seznam.cz čeho bát. Pokud vám tam opravdu rozesílka spadne, ať omylem nebo technickou chybou, lze to vykomunikovat. Ale pokud toho budete zneužívat, souhlasíme s tím, že je na místě jednat tvrdě. Další zajímavosti o pohledu Seznam.cz na doručitelnost si můžete přečíst v rozhovoru, který dal naší konferenci Send Summit David Finger, manažer Email.cz.

O mnoho těžší je však komunikace se zahraničními poskytovateli, jako je Gmail, Yahoo, Microsoft apod. Nejenom že dlouho trvá, než podpora zareaguje, ale zároveň jsou jejich pravidla velmi přísná a více než jedno pochybení vám neodpustí. Náprava reputace pak trvá v rámci týdnů až měsíců. Základem je posílání kampaní na nejaktivnější kontakty, než jejich dobrá reakce reputaci vaší rozesílky opět zlepší.

Hlavním cílem by ale nemělo být najít jednu konkrétní past a tu odstranit. Především je potřeba vyřešit to, jak se tam dostala a do budoucna této možnosti zamezit. Toho můžete dosáhnout přidáním double opt-in procesu nebo využitím kontrolních nástrojů.

Jak se spam pastem vyhnout s pomocí Targito?

Do naší platformy jsme nově integrovali nástroje Inbox Tracker a Validátor. Díky nim budete mít doručitelnost vašich rozesílek pod kontrolou.

Nástroj Inbox Tracker

Inbox Tracker vám na základě přístupu k největším spamovým sítím poskytne monitoring spam pastí, které máte ve svých kontaktních seznamech. Umí dokonce určit, v jaké konkrétní kampani tyto problémy byly, což vám pomůže v jejich řešení.

Navíc vám dokáže poskytnout reálné informace o doručitelnosti do Inboxu nebo složky Spam díky funkci Inbox Placement. Nástroj využívá unikátní technologii kombinace seedlistů a dat od reálných uživatelů, díky čemuž dává mnohem relevantnější informace než je na trhu běžné

Nástroj Validátor

I když se chováte předpisově, vaši databázi mohou “znečistit” nežádoucí kontakty. Vyhnout se jim můžete díky Validátoru. Ten už na vstupu odhaluje problematické kontakty, jako např. adresy s typografickou chybou. Umí ale taky projít celou vaši databázi a najít, které problémy se v ní objevují. Identifikuje některé spam pasti i překlepy, protože na základě svých vstupních dat pozná, že se adresa nechová jako člověk. Těmto kontaktům je pak potřeba se věnovat jednotlivě a z databáze je odstranit.

Přidaná hodnota těchto nástrojů se ukazuje zejména při dlouhodobém používání. Proto doporučujeme s nimi pracovat kontinuálně. Tato práce není o tom, abyste hledali každou jednotlivou past. Jde zejména o to, abyste byli schopni definovat, co se v uplynulém období změnilo, že najednou trefujete spam past. A toto napravit, aby do databáze nevhodné kontakty nepadaly. Výhodou je, že vše probíhá v reálném čase, takže smysluplnou kontrolu můžete dělat pro každou rozesílku.

Jak nesednout na lep lovcům spam pastí

Neexistuje žádný globální seznam spam pastí, který by byl firmám dostupný a žádný nástroj je nedokáže odhalit všechny. Pokud to někdo tvrdí, jednoduše lže. Jakýkoliv seriózní provozovatel spam pastí (a tím pádem používaný největšími providery) nikomu konkrétní adresy nezveřejňuje a neprozradí, protože rázem by byly neužitečné. Spam past je past pouze tehdy, když ji nikdo nezná.

Existují techniky, kterými lze část pastí na základě reportingu postupně identifikovat a postupně eliminovat. Ale je to velice náročné, zdlouhavé a nedokonalé. Podobně také dokáží největší světové technologie skrz datovou analýzou tipnout, že jde o spam past nebo mrtvou adresu (na základě dlouhodobého chování adresy / domény a informací v DNS), ale i tak je to pouze pravděpodobnostní domněnka.

Setkáváme se bohužel s tím, že obchodníci nabízejí 100% (úplné) a dokonce automatické čištění databáze od spam pastí, které podkládají tím, že mají seznamy spam pastí. Z logiky věci vyplývá, že tato nabídka je už ze své podstaty klamavá, protože nástroj, ani technika, která by identifikovala 100 % pastních adres, neexistuje.

Doporučení jak se vyhnout spam pastem

  • nekupujte kontakty
  • pravidelně kontrolujte výkon svých kampaní
  • nastavte bezpodmínečně double opt-in kdekoliv to jde
  • využijte Validátor a nepouštějte do databáze nefunkční kontakty
  • průběžně aktualizujte svoji databázi od neaktivních kontaktů
  • vyhodnocujte průbězně každou rozesílku, ať máte možnost rychle jednat

Držíme palce, ať se vám všechny spam pasti vyhnou. A kdyby přece jen vaše rozesílka zapadla do výmolu, naši specialisté jsou tu pro vás!

Chcete vědět víc? Napište nám a my se vám ozveme zpět!