Rádi bychom se pochlubili další novinkou, kterou jsme v minulých měsících testovali s klientem ZOOT. Letos totiž ZOOT začal velmi aktivně řešit svoji retenční strategii a my mu v tom jsme partnerem. Sami možná víte, že retenční marketing není žádný špás. Zabere mnoho času nejenom na straně marketingových specialistů, ale také analytiků. Pro rozhodnutí o přístupu ke stávajícím zákazníkům se prostě bez dat neobejdete…

Ale to bychom to nebyli my, ani ZOOT, abychom nevymysleli originální řešení. Na co chodit za analytikem, když si všechny data můžete zobrazit v CDP Targito? Aby bylo možné data číst i pro běžného markeťáka, připravili jsme v systému možnost nastavení avatarů – datových pohledů na persony vašich nejdůležitějších zákazníků.

Seznamte se s avatary

Avataři reprezentují skupinu zákazníků a dali by se přirovnat k marketingové personě. Většinou seskupují lidi s podobnými zájmy, vlastnostmi nebo chováním. Všechna data jsou následně historicky ukládána a umožňují ZOOTu na Avatary nahlížet z pohledu dat, srovnávat metriky a sledovat vývoj.

Obvyklý postup pro vytvoření analýzy podobného typu funguje na bázi vznesení požadavku z marketingu, realizace na straně analytiků a finální výstup – v lepším případě zobrazení v Business Intelligence nástroji, v horším pouze hrubá data v excelu. Targito díky Avatarům poskytuje marketingu jasné výsledky bez nutnosti využití datového analytika, s možností je kdykoliv měnit a upravovat, navíc v prostředí, ve kterém je zvyklý pracovat a vyjádřený pomocí metrik, kterým rozumí.

Avataři Targito využívá kombinaci obchodních a behaviorálních dat k posktytnutí informací marketingu o dané skupině. Součástí jsou jak jednoduché metriky typu jak se vyvíjí obrat dané skupiny, jak často nakupuje, ale komplexnější pohledy – co danou skupinu zajímá, jaké mají produktové preference, chování na webu nebo v jiných kanálech. A to včetně kompletní historie, tedy kdo kdy v daném avataru byl, kdy případně odešel a opětovně se vrátil.

Co sleduje ZOOT

Typickou používanou metrikou pro ZOOT je zájem o kategorie a značky, kde se data srovnávají s globálním chováním (nebo chováním jiných avatarů), takže je možné zachytit i preference u minoritních značek, které by v absolutních číslech byly přehlíženy. Klient může tak hned reagovat na pozorované trendy a využít informace v kampaních, vše přenést do automatizací a obsloužit takto i „long tail“ segmenty nebo zachytit niche potřeby.

Avataři neobsahují však jen prodejní data, v závislosti na typu avatara ZOOT využívá různé metriky, u „trend setters“ se vyplatí pozorovat nedávné chování na webu pro inspiraci na kampaně, u VIP zákazníků sledovat spokojenost a pravidelnost nákupů, apod.

Díky stejné segmentaci, kterou ZOOT využívá pro cílení kampaní, má tyto informace marketing ZOOTu kdykoliv po ruce.


🎯Naskakuje vám z excelu kopřivka a přesto chcete být data driven? Pak jsou avataři pro vás to pravé! Ozvěte se nám na obchod@targito.com, nebo pomocí kontaktního formuláře, a my se pochlubíme detaily o tom, jak je možné avatary nasadit i na váš projekt!