Společnost Groupe SEB, která je výrobcem a zároveň prodejcem značek, jakými jsou Rowenta, Tefal, Krups a WMF s námi spolupracuje od roku 2019. Platformu Targito nasadili od začátku svého e-mailingu a nyní ji využívají pro tři různé trhy. Jak se jim s platformou pracuje a jak díky ní rostou, jsme se zeptali pana Ladislava Žižky, který pro Groupe SEB vede e-shop Home & Cook v Česku, Slovensku a Maďarsku.

Byli jsme vaším prvním partnerem pro e-mailing. Vzpomenete si, proč jste si nás tehdy vybrali?

Primárně jsme si vás vybrali kvůli pokročilému ekosystému. Targito nabízí jednoduché rozhraní pro vytváření šablon, mnoho automatizací a díky pixelu i velmi efektivní sběr dat. Díky tomu dokážeme vytvářet opravdu úspěšné e-mailingové kampaně. A nakonec cena. Oproti konkurenci ze zahraničí, která dokáže poskytnout stejně vyspělý ekosystém, je Targito o dost levnější.

Od té doby jste se v e-mailingu značně posunuli a rozrostla se i vaše databáze. Dostali jste se od 5000 kontaktů v ČR k databázi s 200.000 kontakty. Jak zvládáte komunikaci s tolika zákazníky?

Systematicky. Základem je zdravá databáze = neposíláme e-maily úplně na všechny, ale jen na kontakty, které interagují s naším obsahem. To nám umožňuje posílat newslettery (dále nwl) i několikrát týdně bez rizika, že bychom padali například do spamu. Zároveň v marketingu připravujeme pravidelně obsahový kalendář, na jehož základě ladíme obsah pro všechny placené i neplacené marketingové kanály. To nám dává jednotnou a silnou komunikaci.

Jak vám v tom pomáhá Targito?

S Targito aktivně řešíme právě kvalitu databáze. Zároveň nám pomáhá s tříděním kontaktů, vytvářením speciálních seznamů kontaktů v rámci databáze a také s vytvářením automatizovaných e-mailů, díky kterým získáváme obrat „zdarma“ (jednou nastavíme a následně tyto automatizace průběžně tvoří inkrementální obrat).

V současnosti máte platformu Targito nasazenou pro český a slovenský trh. Momentálně jste v procesu implementace platformy také pro maďarský trh. Jakým způsobem jste museli uzpůsobit komunikaci na zmíněných trzích, když jste s nimi začínali?

Prvotní komunikace je ve všech zemích stejná. Díky tomu dokážeme být velmi efektivní. Nejprve zkopírujeme a přeložíme šablony všech automatických e-mailů. Díky kopírování nemusíme nic vytvářet na zelené louce, což nám šetří desítky hodin času. Podobně pak řešíme první rozesílky. V HU začneme s akviziční incentivní kampaní, kterou jsme měli v CZ i SK.

Když se otevírá nová země, je kolem toho vždy hodně práce. Abychom nepřidávali komplexitu, a tím zbytečně práci navíc, první kampaň necháme běžet celý měsíc. Za tuto dobu zvládneme doladit ostatní procesy v marketingu i obchodu. Následně najedeme v nové zemi na obsahový kalendář, který je z velké míry stejný pro všechny země.

Platforma Targito nabízí jazykové mutace. Ušetřila vám tato funkce čas?

Zeptal jsem se kolegyně, která má na starosti maďarský trh: „Z mého pohledu je anglické nastavení jednoznačně úsporou času ve srovnání s jinými způsoby, jakým je třeba Google překladač, protože při používání, vidím funkce Targito v angličtině současně s texty, které jsem připravila v místním jazyce a nemusím mezi ničím přepínat. Uvítala bych pouze snadnější nalezení nastavení jazyka.”

Jaké jsou první scénáře, které spouštíte v nové zemi?

Zásadní je pro nás kompletní incentivní scénář, kdy nabízíme slevu na první nákup pro nové zákazníky. Tento scénář je spojený s nasazením pop-up okna na webu, které nám generuje nejvíce odběratelů nwl. Dále vždy spouštíme remarketingové scénáře – varianty opuštěného košíku a opuštěného detailu produktu.

Reagují vaši zákazníci v jiných zemích odlišně na stejné scénáře?

Data jsme nerozebírali do detailů, tedy nedokážeme popsat jednoznačné rozdíly, ale obecně na ně reagují všude velmi dobře. Zmíněné scénáře nám ve všech zemích okamžitě začnou generovat mnoho nových kontaktů a všude také generují obrat.

Co považujete za největší přednost platformy Targito?

Jak jsem již zmínil, je to výhoda kompletního ekosystému. Targito není jen leader například v automatizacích a v jednoduchosti přípravy e-mailů, nebo ve sběru kontaktů atd., ale i ucelený ekosystém, díky kterému získáváme nesmírné know-how a možnosti, jak posunout naše CRM na úplně jiný level.

Jak hodnotíte výsledky, kterých jste dosáhli ve spolupráci s námi?

Jelikož jsme nespolupracovali s jinou platformou, nemůžeme objektivně porovnat vícero systémů. Nicméně na začátku jsme si stanovili cíle pro CRM, aniž bychom brali v potaz, jakou platformu budeme používat, a tyto cíle s Targito úspěšně splňujeme. Když se na to tedy podíváme z pohledu marketingového mixu, tak Targito překonává naše očekávání. A to ještě nevyužíváme potenciál Targito na 100 %.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Používat Targito naplno. K tomu u nás potřebujeme vytvořit ještě vyspělejší přístup k CRM. Tedy využití kompletně všech dat, které dokážeme získat díky pixelu, vytváření nových sofistikovanějších scénářů a používání RFM či LTV modelů propojených na náš věrnostní program.

Děkujeme panu Žižkovi za věnovaný čas a příjemný rozhovor. Velmi si vážíme, že jsme vaším parťákem e-mailingové komunikace.