Proč emoji používat?

Výraz emoji pochází z japonštiny, e-obrázek a moji-povaha. Základní rozdíl od emotikonů, které vyjadřují lidské emoce, je v tom, že symbolizují všechno ostatní. Cílem jejich používání je dodat textu ten správný zamýšlený tón. Je to vlastně takový návod pro čtenáře, s jakou emocí si mají text přečíst, dobarvují ho a dělají zajímavějším.

O tom, že použití emoji přitahuje čtenářovu pozornost, není pochyb. Otázkou už není, jestli je v textu používat, důležité je ale vědět jak.

Výhodou je, že jim každý rozumí. Pomáhají tomu, aby si druhá strana nepřečetla zprávu třeba v negativním duchu. Názory na jejich použití se ale různí. Je zřejmé, že starší generace je oproti generaci mladší využívá méně i v běžné komunikaci. Mohou zvyšovat open rate i míru prokliku. Mohou ale i uškodit. Používejte je proto s citem!

„Emoji dokáží vyvolat pocit naléhavosti, který je zásadní pro časově citlivé nabídky.“

Kam emoji zařadit?

Pokud chcete, aby váš e-mail vyčníval z davu, tak vhodně zvolené emoji, může doplnit a podpořit jeho předmět. V dnešní době přeplněných e-mailových schránek je nutné využít všech kreativních nápadů, jak se odlišit.

V těle e-mailu se emoji používají k vypíchnutí nějaké informace, nebo ke zvýraznění odkazu. Zvláště pokud je text delší, jejich aplikování vám pomůže jej rozdělit a zjednodušit čitelnost celé zprávy. Můžete je použít i v závěru mailu k jednoduchému získání zpětné vazby: 😊 😐 🙁. 

Na co si dát pozor?

Pár tipů jak na to, aby vám použití emoji přineslo, co potřebujete.

Vliv na spam score

Například u Seznam.cz, má použití emoji v předmětu mírně negativní efekt na celkové spam score mailingu. Podobně je tomu i v případě ostatních poskytovatelů e-mailových schránek. Proto přistupujte k emoji rozumně a nepoužívejte je příliš často.

Odlište se

Používání emoji v předmětu není novinka. Proto buďte kreativní a vybírejte ty méně otřelé. Pamatujte, že emoji doplňuje váš text, proto by mělo souviset s jeho významem.

Například:

  • Co ty a paddleboard? 🏄☀| Je to super zábava na vodě s rodinou nebo kámošema… (inSPORTline.cz)
  • Vykoleduj si slevu 10 % 🐰 (iwant.cz)
  • Osvěžte se domácí limonádou, připravte se na letní horka 🍹 (patro.cz)
  • Objevte turistické atrakce 🎡 (Booking.com)
  • V1 – Collaboration In a Hybrid Work World 🏠 ↔️ 💼 (Miro.com)

Různá zobrazení

Zkontrolujte si, jak se vám jednotlivé emoji zobrazují. Různá zařízení je zobrazují odlišně. Záleží na uživatelském rozhraní, prohlížecích zařízeních, operačních systémech i aplikacích. Ke kontrole můžete použít např. emojipedii.

zobrazení emojis

Nenahrazujte

Vyhněte se nahrazování slov. Právě tam vznikají nedorozumění, jak si zákazník význam vyloží. Navíc, pokud byste použili emoji, který zrovna není v zařízení či prohlížeči podporován, zůstal by tam prázdný čtvereček a kontext by mohl být ztracen.

Všeho s mírou

Používat ano, ale jak moc? Nepřestřelte. Není potřeba dát emoji za každou větu a už vůbec ne jich „nasázet“ několik vedle sebe. Pokud jeden doplňuje či zdůrazňuje význam toho druhého, je to v pořádku, ale pět palců nahoru už je příliš.

Kdy jsou emojis vhodné?

Je potřeba brát v potaz cílovou skupinu a segmentovat publikum. Přizpůsobte kromě textu i jednotlivé emoji. Měly by jít ruku v ruce s významem. Rozlišujte důležitost zprávy i její vážnost. Tancující figurka se všude nehodí.

Pozor na dvojí význam!

Skrytý smysl lilků a broskví asi netřeba ani zmiňovat. Ne vždy se však emoji používají jednoznačně, v tom případě si jejich použití dvakrát rozmyslete.

Testujte, testujte, testujte. 

Pokud si nejste jistí, jestli vaši zákazníci na emoji v předmětech reagují, je nejspolehlivějším nástrojem A/B testování. Obecně může velmi pozitivně ovlivnit vaše výsledky míry otevření. Na výslednou skupinu kontaktů už jde samotnými, náhodně vybranými zákazníky otestovaný předmět. 

„Doporučuji A/B testovat minimálně čtyři hodiny. Čím delší je odstup od odeslaného výsledku, tedy testování samotné, tím je jeho výsledek relevantnější. Pokud bych měla mluvit o emoji, tak je doporučuji používat rozumně a střídmě, a to hlavně na českém trhu. Například seznam.cz je zahrnuje do svého algoritmu pro vyhodnocení spam score“, prozradila e-mailová specialistka společnosti Targito Romana Kristenová.

Před tečkou, nebo za ní?

Co se gramatiky týče, neexistuje jednotné pravidlo. Emoji můžete použít před interpunkcí, stejně jako za ní. Záleží na kontextu, zda mají přitáhnout pozornost, podnítit emoci, nebo dotvářejí význam. Jsou-li součástí věty, dávají se většinou před interpunkci. Dotváří-li celý odstavec, použijete je až za ní.